Beschikbaarheid en gebruik van water

Je zou het niet zeggen, maar de kwaliteit van het oppervlaktewater en de beschikbaarheid van drinkwater in Nederland staan ernstig onder druk. Verdroging, verzilting en verontreiniging zijn alarmerend. De tijd dat water voor zich spreekt ligt achter ons.

Waar moet je op letten en wat kan je doen?

De kwaliteit van ons drinkwater is hoog. Bovendien is de milieubelasting door het waterleidingnet en de zorgvuldige kwaliteitsprocessen laag. Dat staat in schril contrast met de CO2-impact van flessenwater: die is al gauw 400x hoger voor een liter, voornamelijk door verpakking- en transportkosten. Kraanwater: 0,38 g CO2/liter, fleswater 170 g CO2/liter. Drink dus vooral kraanwater in plaats van flessenwater.

Gebruik water van hoge kwaliteit alleen voor toepassingen die dat expliciet eisen en gebruik alternatieven waar mogelijk (bv. regenwater voor de toiletspoeling en de tuin).

Impact

Tot slot, je zou het misschien niet zeggen: maar één van de grootste impacts van water zit in het consumeren van vlees. Een kilo rundvlees vraagt 15.000 liter water- in de productie van voedingsmiddelen die het beest omzet in vlees. Dat is ongelooflijk inefficiënt.

En vaak is het ook oneerlijk: de beschikbaarheid van gezond drinkwater staat voor rurale gemeenschappen onder druk. Privatisering en onttrekking zijn een regelrechte bedreiging voor hun toegang tot gezond en drinkbaar water. Sociale rechtvaardigheid is dus helemaal niet zo ver weg als je zou denken. Water biedt al een direct spoor om hier en nu je keuzes te bepalen.

Download en scan de flyer: ik koop minder kleding of koop tweedehands